Jdi na obsah Jdi na menu
 


O CM Fojt:

 

Naše cimbálová muzika Vám hraje k poslechu, zpěvu a tanci již 12. rokem. Zpracovává písně převážně z lašského, valašského a slováckého regionu.

 

Sestava:

V současné době má naše muzika osm členů:

  • Tomáš Bill - primáš
  • Tomáš Jarolím - obligát
  • Hana Jamrozová - terc
  • Michal Jamroz - violové kontry
  • Vojtěch Holub - houslové kontry, kontrabas
  • Adéla Glogarová - cimbál
  • Jan Lanča - kontrabas
  • Jakub Adamus - klarinet, flétny, píšťalky

 

Naším organizačním vedoucím je Tomáš Bill, uměleckým vedoucím je Jakub Adamus a Dalibor Plaček, bývalý hráč cimbálové muziky Technik, který skladby nejen upravuje, ale předává také bohaté folklorní zkušenosti.

Jako mladá cimbálová muzika jsme roky spolupracovali s Lašským souborem písní a tanců Ondřejnica ze Staré Vsi nad Ondřejnicí a následně s Valašským souborem písní a tanců Vizovjánek z Vizovic. Účinkujeme také na svatbách, oslavách, plesech, večírcích a dalších společenských a kulturních akcích.

 

 

Historie:

Historie vzniku naší CM se neodmyslitelně pojí se Základní uměleckou školou Brušperk (ZUŠ Jožky Matěje). Zde muzika vznikla, pravidelně zkoušela a všichni nynější členové CM jsou absolventy této školy. 

 

Cimbálová muzika Fojt byla založena ve školním roce 2002/2003 jako "Cimbálová muzika při ZUŠ Brušperk".

Prvním vedoucím byl René Vojtovič, kterého ale po půl roce vystřídal pan učitel Aleš Písařovic. Také složení souboru se postupně změnilo, a to rozdělením na "velký" a "malý". "Velký" se však po krátké době rozpadl, a proto někteří členové přešli do "malého" a Cimbálová muzika při ZUŠ Brušperk byla opět jedním celkem. 

Muzika zprvu začínala jako hudecká (tedy bez cimbálu). Od školního roku 2004/2005 začala působit s cimbálem a souboru se ujal Mgr. Aleš Vyvial, člen CM Gajdušek. V té době byla také navázána spolupráce s folklorním souborem Ondřejnica. Díky tomu začla CM vyvíjet bohatou činnost. Zúčastnila se zájezdu a vystoupení v Praze, folklorní přehlídky v Polsku. Tradicí se stalo též vystupování na obecních slavnostech ve Staré Vsi n. O. a výchovných koncertech. V dalších letech jsme společně vystupovali na mezinárodních festivalech v Portugalsku, Dánsku, Holandsku, či Estonsku.

Později vedení převzala paní učitelka Věra Ranochová a od roku 2007 je naším vedoucím také pan Dalibor Plaček.

V roce 2008 jsme se rozhodli Cimbálovou muziku při ZUŠ Brušperk přejmenovat na CIMBÁLOVOU MUZIKU FOJT.